zondag 25 juni 2017

The gift of life – World Transplant Games 2017

Van 25 juni tot 2 juli 2017 worden in Malaga de eenentwintigste World Transplant Games gehouden. Aan deze Olympische Spelen voor Getransplanteerden doen mensen mee die een orgaan kregen getransplanteerd. De sporters van over de hele wereld hebben allemaal een hart-, long-, nier- of beenmergtransplantatie ondergaan. De Olympische spelen voor Getransplanteerden werden voor het eerst gehouden in 1978 in Engeland met ongeveer honderd deelnemers uit tien landen. In 2015 waren dit zo’n elfhonderd deelnemers uit vierenveertig landen. Dit jaar wordt Nederland op de XXI World Transplant Games vertegenwoordigd door vijfenzestig sporters [mijn broer, Martin, is één van hen; hij heeft drie niertransplantaties gehad – Jeske].

Een van de doelen van de World Transplant Games is om aan de wereld te laten zien dat iemand met een donororgaan weer ontzettend veel kan, veel meer dan vóór de transplantatie. Met de World Transplant Games wil men mensen over de hele wereld proberen bewust te maken van het hoe belangrijk het is om donor te zijn! De kwaliteit van leven is vaak zoveel beter dan van tevren!
Doel is natuurlijk ook de sport op zich - gaan voor een medaille. Soms zelfs op topniveau, vergelijkbaar met de normale Olympische Spelen. En het doel is bovenal om samen met lotgenoten plezier te hebben en ‘the gift of life’ te vieren.

Helaas zijn sponsors voor dit wereldse evenement vaak niet erg toeschietelijk en wordt er in de media maar weinig ruchtbaarheid aan de World Transplant Games gegeven. Naar mijn mening zou dat anders moeten. Daarom dit bericht, om in ieder geval mijn steentje aan berichtgeving hierover bij te dragen!

Met vriendelijke groet,

Jeske Coolen, docent wiskunde

P.S. Meer informatie over de XXI World Transplant Games in Malaga is te vinden op http://wtgmalaga2017.com/en/ . Over de World Transplant Games  in het algemeen kan je kijken op http://wtgf.org/ en/of  http://www.sportentransplantatie.nl/transplant-games/.