zondag 7 mei 2017

Zaterdag 13 mei Strijkkwartet Pythagoras bij Lidwina in concert


Een nieuwkomer in de serie Lidwina in Concert is het strijkkwartet Pythagoras. Het Pythagoras Kwartet is in 1999 opgericht door vier musici die allen een exacte studie afgerond hebben, vandaar ook de keuze voor Pythagoras als naamgever van ons kwartet. Zelf muziek maken is onze passie. Musiceren biedt tevens een mooie balans tussen de exacte en creatieve hersenhelften. De huidige leden van het strijkkwartet Pythagoras zijn Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Hylke Hoogeveen (altviool) en Werner Marinelli (cello). Het kwartet bestudeert ieder werk zeer grondig en neemt regelmatig les om het kwartetspel op een hoger niveau te tillen. Aan het eind van iedere repetitieperiode brengt het Pythagoras Kwartet de werken graag ten gehore op een mooi podium zo ook op 13 mei in de Lidwinakerk.

Tijdens het concert op 13 mei zulllen zij spelen de werken van Joseph Haydn, strijkkwartet Op 76/4 in Bes, “Sonnenaufgang” en van Heinrich von Herzogenberg het strijkkwartet op 42/1 in g. De laatstgenoemde is een zeer verfijnd kwartet met veel originele ideeën. Het eerste deel Allegro energico opent met een heftig motief maar laat al snel een lieflijk tweede thema horen. In het volgende Andantino toont de componist zijn vaardigheid in het genre thema- met-variaties met geweldig contrastrijke opeenvolgende bewerkingen. Het derde deel is een swingend Scherzo, Allegro molto met passie en accenten à la Beethoven. Het mars-achtige eerste thema van de finale Allegro contrasteert weer mooi met het zangerige tweede thema.

Iedereen is van harte welkom op zaterdagavond 13 mei. Het concert begint om 19.30 en duurt een uur. Daarna kunt u gezellig nog wat napraten onder het genot van een kop koffie of thee. De entree en de koffie/thee is gratis. Bij de uitgang is een collecte ter bestrijding van de onkosten. Meer informatie vindt u op www.lidwinaconcerten.nl of op Facebook Lidwinaconcerten. Graag tot ziens op 13 mei in de Lidwinakerk, Raadhuisstraat 209 te Best.