zondag 2 april 2017

De reis van ons leven
 
Aanstaande vrijdag (7 april) vertrekt vanuit Schiphol een vliegtuig naar Peru. Aan boord zitten wij, 28 enthousiaste leerlingen van het Heerbeeck College en 5 begeleiders. In Peru zullen we met zijn allen twee weken beleven om nooit te vergeten. 
Het is bijna anderhalf jaar geleden dat we op 10 december 2015 te horen kregen dat we door het selectieproces heen waren gekomen om mee te mogen doen aan het Peru project. En een project is het zeker. Iedereen moest gelijk op zoek naar een baantje om zijn eigen studiereis te kunnen bekostigen. Ook werden groepjes gemaakt voor het organiseren van verschillende groepsacties om geld in te zamelen voor goede doelen. Nu is een groot deel van het project achter de rug, maar staan we op het punt om het hoogtepunt van het project te gaan beleven: de studiereis naar Peru. 

 

Het Peru project wordt voor de 7de keer georganiseerd door het Heerbeeck college in samenwerking met de stichting BEE. Het doel is om de deelnemers meer bewust te maken van natuurbeschermings- en onderwijs projecten en om ons in aanraking te laten komen met maatschappelijke problemen in ontwikkelingslanden. Daarnaast hebben we tijdens het project ook een enorme persoonlijke groei doorgemaakt. Iedereen moest zijn studiereis zelf betalen, zonder hulp van de ouders. We moesten er zelf voor werken. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan deelnemen aan het project, ongeacht het inkomen van de ouders. Ook heeft het ons een stuk bewuster gemaakt van de waarde van geld en leren we dat de relatieve rijkdom waarin wij leven niet vanzelfsprekend is. Ook van het organiseren van de goede doelen acties hebben we veel geleerd. Zo’n actie organiseren bleek nog best lastig te zijn, dus het is zeker goed dat we het een keer gedaan hebben. Verder is discipline erg belangrijk, we moesten ons allemaal inzetten voor de groepsacties en ook zorgen dat onze cijfers er niet onder leden, anders mochten we niet mee op studiereis.  
Een belangrijk onderdeel van het Peru project is het steunen van goede doelen. Om geld op te halen voor de goede doelen hebben we in kleine groepjes allemaal  acties georganiseerd. Deze acties waren: een Peru diner, een high-tea, een filmavond, een walking dinner en een Peru night. Voor al deze acties hebben we kaartjes verkocht. Na aftrek van de kosten ging de rest van het geld van de kaartjes naar het goede doel. Ondanks dat het regende op de high-tea heeft dit niks afgedaan aan de gezelligheid en wisten we  alle acties tot een succes te maken en veel geld bij elkaar te verdienen voor het goede doel. We hadden ook het geluk dat verschillende bedrijven ons wilden sponsoren, waardoor we extra geld hebben over gehouden voor de goede doelen pot.  Behalve onze groepsacties zijn er ook nog 3 diners geweest bij De Buffel, die ook flink wat opgeleverd hebben. Samen met de schenking van Handmelken, waar we ook  hand- en spandiensten voor hebben verricht, hebben  we in totaal ruim 12 duizend euro opgehaald voor de goede doelen! Ook zullen wij allemaal naar Peru reizen met minstens 8 kilo extra aan kleding en onderwijsmateriaal in onze rugzak en ervoor zorgen dat dit terecht komt bij de lokale, minder bedeelde bevolking, zoals onder andere de hooglandindianen en de sloppenwijken van Cusco.

 

Op 21 maart (2017) beseften we opnieuw hoe dichtbij de reis eigenlijk kwam toen onze reisvaccinaties moesten gaan halen. Sommigen hadden al ervaring met verre reizen en hoefden niet meer alle prikken, maar voor anderen wordt dit de eerste reis ver weg, zij moesten nog wel ingeënt worden.Sommige mensen vonden de prikken een nare ervaring, maar dat maakte het vooruitzicht van de reis alleen maar beter. 

 

 

Laatste groepsactiviteit Perugangers

Op zondag 26 maart kregen we een voorproefje van de vroege ochtenden die ons in Peru te wachten staan. Om half acht verzamelde de hele groep bij Station Best om vanuit hier te vertrekken naar Amsterdam. Hier hebben we het tropenmuseum bezocht en de botanische tuinen. Het was een erg geslaagde en leerzame dag en toen we terug in Best kwamen hadden onze ouders als verassing een teambuildingactiviteit georganiseerd. In het Buurtcentrum Vlinderhei in Heivelden heeft Fiësta Pan uit Oirschot gezorgd voor een fantastische Zuid-Amerikaanse maaltijd. Afsluitend heeft Djembé Agogo een swingende een djembé workshop gegeven, waarbij de leerlingen letterlijk even alle stress van zich af konden slaan.

 
De studiereis zelf zal heel bijzonder worden. Niet alleen reizen we door de 4 grootste ecosystemen ter wereld, namelijk tropisch regenwoud, hooggebergte, woestijn en kustgebied, maar ook gaan we de machtige Inca cultuur bewonderen en de Spaanse invloeden hierop. Ook komen we contact met verschillende projecten waar we lezingen over krijgen, zodat we inzicht krijgen waar ons sponsorgeld naar toe gaat en wat daar dan mee bereikt kan worden.  Veel van deze projecten zijn al eerder gesteund door vorige Peruprojecten van het Heerbeeck College. Nu kunnen wij kijken wat ze met onze steun hebben kunnen doen en kunnen we zien wat er in de toekomst nog moet gebeuren. 


 
We beginnen de reis met 7 dagen in het tropisch regenwoud, waar we allerlei excursies gaan doen, lezingen krijgen en heel veel gaan wandelen. Iedere ochtend vertrekken we om 5:45 op onze eerste ochtendwandeling en ook ’s avonds gaan we vaak wandelen of maken we een nachtelijke kanotocht. Na de 7 uitputtende maar hopelijk ook geweldige dagen in het regenwoud gaan we met een binnenlandse vlucht naar het hooggebergte. Hier zullen we onder andere Machu Picchu en de Heilige vallei bezoeken. Daarna zullen we een paar dagen in een klein bergdorpje doorbrengen waar we een programma zullen hebben met de lokale bewoners. Vervolgens bezoeken we de Condorkloof en aan het einde van de reis gaan we nog een dag naar het kustgebied aan de Grote Oceaan. Daarna zal de reis er al weer op zitten voor ons.  

Met zo’n grote studiereis in het vooruitzicht kunnen we natuurlijk nergens anders meer aan denken. En het was dan ook best schrikken toen we de weerberichten uit Peru hoorden. Er zijn allerlei overstromingen en modderstromen geweest, met alle vervelende gevolgen van dien. Gelukkig kan onze reis ondanks het slechte weer gewoon doorgaan. Nu maar hopen dat de Machu Picchu niet onder water staat als we er komen.