zondag 11 december 2016

Mindfulness of Ritalin


Van de Redactie: Door onze ambulant begeleidster en personal coach werden wij geattendeerd op onderstaande uitzending. U zult begrijpen dat wij als redactie in deze geen standpunt hebben, maar dat het wellicht toch interessant kan zijn eens te kijken. Extra informatie kan nooit geen kwaad.
Een documentaire over Mindfulness als alternatief voor Ritalin bij de behandeling van ADHD.

Bijna 4,5% van de kinderen tussen 4 en 18 jaar slikt op dit moment pillen voor de behandeling van ADHD. De Gezondheidsraad heeft zorgen geuit over deze sterke toename, aangezien een gunstig effect van deze medicatie op de langere termijn niet is aangetoond.

In de adviesrapporten constateert de Gezondheidsraad dat de "toegenomen prestatiedruk" en de "afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag" belangrijke oorzaken lijken te zijn van de sterk gegroeide hulpvraag. Is er een alternatief voor pillen?

Om te onderzoeken of mindfulness een alternatief kan zijn voor Ritalin is UvA-minds het onderzoek 'Meditatie of Medicatie' gestart. In dit onderzoek krijgen twee groepen jongeren over de duur van een aantal maanden een verschillende behandelmethode. Een groep krijgt medicatie, de andere groep volgt een mindfulness training. Populair gezegd: Pillen of Chillen.

De leiding is in handen van Dr. Susan Bögels, initiatief-neemster en directeur van UvA-minds en internationaal gerenommeerd op het gebied van mindfulness en cognitieve therapie. Het onderzoek is twee jaar aan de gang en de resultaten zijn opzienbarend. Mindfulness-training bij kinderen met ADHD blijkt een sterk positief effect en leidt tot sterke vermindering van gedragsproblemen, impulsiviteit, en verbetering van de aandacht en concentratie.

Dani en zijn moeder Andrea hebben deelgenomen aan het onderzoek en waren zeer gebaat bij de mindfulnes trainingen. We ontmoeten Dani en zijn moeder en zien we Susan Bögels aan het werk. Susan heeft de gave om heel snel een vertrouwensband met hen op te bouwen. Door hoe zij hen benadert, leren we de kinderen op een bijzondere manier kennen. In de film komen we er achter dat ADHD en de andere vormen van hyperactiviteit helemaal niet persé een stoornis of ziekte zijn, maar dat kinderen met ADHD ook creatief, vindingrijk en humoristisch zijn. En gebaat zijn bij "even pauzeren".

Hoewel de mindfulness heel effectief blijkt te zijn, is het echter niet een instant oplossing. De maatschappelijke omgeving is anders dan de onderzoeksomgeving. Prestatiedruk en de afgenomen tolerantie van afwijkend gedrag blijven.

Dani en zijn moeder besloten toch over te stappen op medicatie, ondanks de positieve effecten van mindfulness. We zien Dani en een aantal andere kinderen van het onderzoek een tijd later. Zij vertellen over hoe de toenemende druk en prikkels hen toch heeft doen kiezen voor medicatie. Betekent dit dat mindfulness geen alternatief is voor Ritalin in onze samenleving, of is onze samenleving als geheel eigenlijk toe aan een training mindfulness ?

Pillen of chillen is een productie van de boeddhistische stroming bij de KRO-NCRV.
Uitzending: zondag 11 december 2016, 15:30 op NPO2
Herhaling: nog niet bekend.